Doğa Fizik
Yükselen Kanat
Gerekli malzemeler
Cetvel
Çizgisiz Dosya Kağıdı
Kalem
Makara İpliği
Makas
Pipet – 3 Adet
Bant
Deneyin Yapılışı :
1. Çizgisiz dosya kağıdından 10×20 cm lik bir parça kesin. Kağıdın kısa kenarlarının ve uzun kenarlarının orta noktalarını karşılıklı olarak birer çizgi ile birleştirin. Uzun kenarların orta noktalarını birleştiren çizginin her iki tarafına, çizgiden 2.5’er cm. uzağa ve kısa kenarların orta noktalarını birleştiren çizgi üzerinde olacak şekilde iki delik açın. Delikler bir pipetin geçebileceği büyüklükte olsun.
2. Şimdi kağıdın kısa kenarlarını üst üste getirerek çakıştırın ve bantla yapıştırın. Elinizde uçak kanadı formunda bir şekil olacak. Şekli uçak kanadına iyice benzetebilmek için yapıştırdığınız kısa kenarlardan 1 cm. içeri girerek yanlarından tekrar yapıştırın. Sonuçta kanat modelinizin bir tarafı keskin bir hale gelecek.
3. Daha önce açtığınız ve üst üste duran deliklerden 4 cm. boyunda bir pipeti sıkıca geçirin ve bantla sağlamlaştırın.
4. Kanadınıza, alt tarafı düz, üst tarafı yuvarlak olacak şekilde son şeklini verin. Keskin ya da sivri olan ucunu elinizle yukarı doğru kıvırarak o şekilde kalmasını sağlayın. 50 cm. uzunluğunda makara ipliğini pipetin içinden geçirin ve iki ucundan, dikey durumda ve gergin olarak tutun. Şimdi bu durumda düzeneğinizi kendi etrafınızda döndürerek hava akımı yaratın. Kanadın ip boyunca yükseldiğini göreceksiniz.
5. Bu deneyde kanadın alt tarafı hafifçe düzdür ve sivri ucu yukarı doğru bükülmüştür. Hareket ettirdiğimizde kanadın şeklinden dolayı kanadın üst kısmında hava daha hızlı hareket eder ve bu yüzden basınç düşer. Bu durum kanadın üstünde emme etkisi yaratır. Kaldırma kuvvetinin 2/3’ü bu sayede oluşur. Alttan geçen hava akımı kanadın sivri ucunun formunun yukarı doğru şekillenmesinden dolayı yukarı yönlenir. Bu sayede de kanat yükselir. Etkisi 1/3 oranındadır.