www.bilimce.com

Örnek Paylaşım

Proje Sahibinin Adı, Soyadı: Tuna Gündoğan

Projenin Adı: EVDE ATIK AMBALAJ TOPLAMA ROBOTU

Projenin yapıldığı tarih: MAYIS 2012

Projenin Amacı:

Evde geri dönüşüm için ayrılan atıkların biriktirilirken çirkin görünmemesi

Proje konusu ile ilgili genel bilgi:

Günümüzde çöpler kirliliğe sebep oluyor. Bunların içinden geri dönüşebilecek olanları ayırırsak doğa güzelleşir. Plastikler doğada 5000 yılda yok olur. Aluminyum kutular doğada 10-100 yılda yok olur. Pet şişelerin 1000 yılda kimyasal özellikleri yok olur. Cam şişeler ise 400 yılda yok olur. Geri kazanım önemlidir. Çünkü geri kazanım yapılmazsa dünya yok olur. 1 ton kağıt geri kazanıldığında 17 adet çam ağacı kesilmekten kurtulur, 64000 litre su tasarrufu yapılır. 1 ton cam geri kazanıldığında 100 litre petrol tasarrufu yapılır. Evdeki çöpler ayrıştırılmalıdır. 1 aluminyum içecek kutusunu geri kazandığımızda 20 saat ampul yakabilecek ya da 3 saat bilgisayar çalıştıracak ya da 2 saat televizyonu açık tutacak enerjiyi sağlıyoruz. Ambalaj atıklarının belirli bir sistem içinde kaynağında ayrı biriktirilmesi, toplanması, taşınması ve geri dönüşümü amacıyla “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında Ankara’nın Yenimahalle ve Mamak ilçelerinde başlatılan, uygulamalar ÇEVKO ile işbirliği içinde devam etmektedir. Ayrı biriktirme, toplama ve ayırma konusunda uygulama bölgesinde kapıdan kapıya bilgilendirme yapılarak konutlar bilinçlendirilmektedir. Sonrasında belirtilen günlerde “Ambalaj Atığı Toplama Araçları”yla toplama yapılmaktadır. Toplanan ambalaj atıkları, Mamak Ambalaj Atıkları Ayırma Tesisinde cinslerine göre ayrıştırılmaktadır.

Projenin özeti: (Merak sorusu, izlenen yöntem, yapılan işler, sonuç)

Projemin konusunu belirlemek için derste öğretmenimizin söylediği gibi sıkıntılara çözüm getirecek bir konu araştırmaya başladım. Anneme bilim şenliğine konu olabilecek bir sıkıntısını sordum. Annemin şöyle bir sorunu vardı: Evde ne kadar geri dönüşüm için çöp ayrıştırırsa mutfaktaki görüntü o kadar çirkin oluyor. Geri dönüşüm için ayırdığı ambalaj atıklarını torbalarda biriktiriyor ama bu torbaların mutfaktaki görüntüsü hiç hoş değildi. Bu yüzden ona yardım etmek istedim. Onu bu sorundan kurtarmak ve böylece artık geri dönüşüm için ayırdığı atıkların çirkin görünmemesi için bu projeyi yaptım.

Proje konusu ile ilgili bilgi taramamı İnternetten araştırarak ve arkadaşlarımla Ankara, Mamak Katı Atık Alanı ve Geri Kazanım Tesisleri’ne giderek yaptım. Bu proje çalışmasını yaparken hayatımda hiç görmediğim bir geri kazanım tesisi ve atık ısı değerlendirmesi ile çalışan meyve-sebze serası gördüm.

Proje ile ilgili araştırmayı yaparken Mamak Katı Atık Alanı ve Geri Kazanım Tesislerinin İnternet sayfasından, orada uzman olarak çalışanlardan ve ÇEVKO’nun İnternet sitesinden yararlandım. Bu projeyi uzman kişinin söylediklerini ve gösterdiği slaytlardaki yazıları not ederek ve aklımı kullanarak tamamladım. Projeyi hazırlarken hem mutlu hem de mutsuz olduğum zamanlar oldu. İlk başta mutsuzdum çünkü konum için ne tür bir icat yapacağımı bulamamıştım, kendimi kötü hissetmiştim. Sonra da uzman kişilere sorup yanıtlar alınca icadımı bulmayı başardım ve çok mutlu oldum.

Evde Atık Ambalaj Toplama Robotu 70 cm yüksekliğinde, 60 cm genişliğinde ve 40 cm derinliğindedir. Mutfak ya da balkonda durabilir. Değişik ambalaj atıkları için delikleri vardır. Tekerleklidir ve evin içinde kolayca taşınabilir. Araştırmam amacına ulaştı. Beklediğim sonuca ulaştım. Annem için güzel bir geri dönüşüm atık toplama robotu tasarladım, o da çok beğendi. Çalışma sonucunda çok şey öğrendim.

Projede kullandığımız araç ve gereçler ve yapılanlar:

Robotun yapılışı:

Robotun maketini yapmak için büyük bir ambalaj kutusu aldım. Kutuyu boyadım. Kutu bulamazsanız, mukavvadan 70 cm yüksekliğinde, 60 cm genişliğinde ve 40 cm derinliğinde kutu yapabilir ve aşağıdaki şekilde üzerini renklendirebilirsiniz.

ornek-etkinlik-1

Fotoğraflar:

Robotumu önce balkona sonra mutfağa koydum. İki yerde de sevimli gözüktü.

ornek-etkinlik-3 ornek-etkinlik-2

Proje için yararlanılan kaynaklar: