www.bilimce.com

Biyoloji

Mayalı Sağlık


 mayali-saglik-1Gerekli malzemeler

1 adet balon
1 paket kuru may
1 adet cam şişe
1 bardak çok sıcak su
2 yemek kaşığı toz şeker

 

 

 


Yapılışı:

  1. Balonu iyice şişirip esnemesini sağladıktan sonra söndürün ve kenara koyun.
  2. Cam şişenin içine mayayı, şekeri ve suyu koyun ve çalkalayın. Suyun kabarcıklanmaya başladığını göreceksiniz.
  3. Balonu cam şişenin ağzına geçirin ve hava sızdırmadığından emin olun.
  4. 10-15 dakika bekleyin. Ne gibi değişiklikler oluyor?

Neler Oluyor

Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlılardır. Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük, yuvarlak ve renksiz hücrelerden oluşan maya, sıcakla temas edince çoğalır. Yaptığımız deneyde, şekeri,  alkol ve karbondioksite ayrıştırıyor. Oluşan karbondioksit gazı balonumuzu şişiriyor.

Bira mayası olarak da bilinen bu madde, başta ekmek olmak üzere çeşitli unlu mamullerin, bira ve şarap gibi içkilerin üretiminde kullanılıyor. Piyasada toz (kuru) ya da kalıp (yaş) halde satılıyor.

Ekmek yapımı sırasında hamur maya ile kabartılıyor. Maya undaki nişastayı etkiliyor ve bir tür şeker olan glikoza dönüştürüyor. Sonra da glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırıyor. Oluşan karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar halinde dağılarak hamurun kabarmasını sağlıyor. Pişirme işlemi sonunda hamura katılan suyun büyük bir bölümü, karbondioksit ve alkol uçuyor. Böylece ekmek gözenekli, kabarık ve yumuşak bir kıvam alıyor.

Uzmanlar mayayı sadece hamur işlerinde katkı maddesi olarak düşünmemek gerektiğini belirtiyor, normal öğünlerde de tüketilmesini öneriyorlar. Dengeli beslenerek mayanın zengin içeriğinden olabildiğince yararlanmak mümkün. Örneğin kahvaltı ya da ikindi öğünlerinde ılık süte ilave edilerek içilebilir. Öğle ya da akşam öğünlerinde salata veya mezelere eklenerek yenilebilir. Hatta meyve sularına karıştırılabilir.

http://www.lezzet.com.tr/dogadan-armagan-saglik-iksiri-maya/haberdetay/saglikveguzellik/133.aspx