Biyoloji Kimya
Kendi Yoğurdunu Kendin Yap
Gerekli Malzemeler:
1 litre günlük süt
1 yemek kaşığı yoğurt
Hazırlanışı:
Sütü çelik bir tencereye alın, kaynatın. Kaynatma sırasında 5-10 dakika karıştırarak sütü havalandırın. Süt kaynadıktan sonra altını kısın ve 15-20 dakika kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın.
Kaynatıp, ılınmaya bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin. Süte parmağınızı sokup 7’ye kadar saydığınızda eliniz sütün ısısına dayanıyorsa maya için uygun sıcaklık demektir.
Bir kâsede birkaç yemek kaşığı ılık sütle (maya için hazırladığınız sütten alabilirsiniz) karıştırdığınız oda ısısındaki yoğurdu, süte katın ve karıştırın.
Mayalanan sütün üzerini bir süzgeçle örtün (süzgeç, sütün hava almasını sağlayacak).
Beş-altı saat sonra açın ve ağzı açık olarak buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 5-6 saat mümkünse bir gün dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. Buzdolabında bekletme süresi ne kadar uzatılırsa kıvamı daha iyi olur.
Neler oluyor
Mikroskobik canlılar hava, su ve toprak gibi doğal ortamlarda, insan ve hayvan vücutlarında, besinlerde yani uygun sıcaklık ve besin olan her ortamda yaşarlar. Mikroskobik canlılar gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler. Mantarlar gibi zararlı olanlarının yanında yararlı olanları da vardır.
Yoğurdun içindeki mikroskobik canlılar sütü besin olarak kullanır ve sıcak ortamda hızla çoğalırlar. Böylece sütü yoğurda çevirirler.
Gıda Koruma
Gıdaların işleme öncesi, işleme aşamaları ve tüketime hazır duruma getirilmesiyle, tüketileceği ana kadar geçen dönemlerde niteliklerinde olumsuz yönde değişiklikler olmaması gerekir. Gıdalarda bozulmalara neden olan en önemli faktör mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmaların yok edilmesi veya etkilerinin azaltılması için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Gıda korumasında bir yandan bozulma sebepleri ortadan kaldırılırken diğer yandan da gıdanın beslenme değerinin, renk, doku, tat ve aroma gibi duyusal özelliklerinin en az seviyede etkilenmesi esastır.
Besinleri mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden korumak ve uzun süre saklamak için insanlar eskiden beri birçok yöntem uygulamaktadır. Bu yöntemler kurutma, tuzlama, konserve, dondurma ve pastörize etmektir.
Kurutma: Sebze ve meyvelerin içerdiği su buharlaştırılır. Susuz ortamlarda mikroskobik canlılar yaşayamadığı için bu yiyecekler uzun süre saklanır.
Tuzlama: Yiyecekler bol tuz dökülerek tuzlanır. Böylece yiyeceklerin bozulması önlenir.
Konserve: Yiyecekler yüksek sıcaklıklarda konserve hâline getirilir. Bu yolla yiyecekler teneke ve cam kavanozlarda aylarca saklanabilir.
Dondurma: Çok soğuk ortamlar mikroskobik canlılar için uygun bir yaşama ortamı değildir. Buzdolabı ve derin dondurucuların kullanılmaya başlanmasından sonra sebze ve meyveler dondurularak bozulmadan uzun süre saklanmaktadır.
Pastörize etme: Süt çok yüksek sıcaklıklarda ısıtılarak içindeki mikroskobik canlılar öldürülür. Bu yolla paketlenen sütler uzun süre dayanır ve daha sağlıklı olur.
Son yıllarda gıda üretimi sanayileşerek, üretim kapasitesi artma göstermiştir. Bununla birlikte, üretimdeki merkezileşmeyle birlikte, tüketici dağıtıma ağı en uç noktalara kadar yaygınlaşarak evrensel boyutlar kazanmıştır. Gıda üretimindeki bu çok boyutlu gelişme gıda ürünlerinin yeni ve teknolojik yöntemlerle korunması gereksinimini ortaya çıkarmıştır.
Kaynakça:
http://forum.gidagundemi.com/gidalarin-korunma-yontemleri-t9766.html
http://www.erzurum-tarim.gov.tr/tarim/yet_det.aspx?yet=33