www.bilimce.com

Fizik

Güneş Toplacı


Deney Malzemeleri:  gunes-toplaci-1

Mukavva
Aluminyum folyo
Maket bıçağı
Bant
Yapıştırıcı

Not: Bu deneyi çanak anten kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

 

 

 


Deneyin Yapılışı:

1. Mukavvadan 25 cm çapında daire kesin.

2. 14 adet, şekildeki gibi 6*14*14 ölçülerinde üçgen kesin.

3. 14 adet 12.5 cm boyunda, 4 cm yüksekliğinde dik üçgenler kesmemiz gerekiyor. Bu üçgenlerin bir kenarı içeri doğru eğimli olacak. Bu eğimi sağlamak için, üçgenlerimizi boydan 2,5 cm aralık bırakarak 5’e ayırın. Üçgenin üst kısmına 0.9 cm, ikinci aralık 1 cm, üçüncü aralık 1.3 cm, dördüncü aralık 2 cm, beşinci aralık 3.3 cm genişliğinde olacak. Son olarak, bu aralıkların bittiği noktaları birleştirerek bir eğim elde edeceksiniz.

4. Kestiğiniz 25 cm çapındaki dairenin kenarlarını 6 cm aralıklarla bölün. Bu aralıklardan içeri doğru 2 cm yarıklar açın ve dairenin kenarlarını içeri doğru katlayın.

5. Kenarı eğimli olan üçgenlerinizi daire üzerinde oluşturduğunuz yarıklardan geçirin. Eğimli kenar üst tarafta kalacak.

6. 6*14*14 boyutlarında oluşturmuş olduğunuz üçgenleri tek tek alüminyum folyo ile kaplayın.

7. Alüminyum folyo kaplı üçgenleri düzeneğin üstüne şekildeki gibi birer aralıklarla yapıştırın.

8. Daha sonra, arada kalan boşluklara da üçgenleri yapıştırın. Diğer folyo kaplı üçgenlerle üst üste gelebilir.

9. Güneş toplacımız bitti. Güneşli havada isstediğiniz meyve ya da sebzeyi pişirebilirsiniz.


Neler Oluyor

Bu çalışmada yaptığınız güneş toplacı, Güneş ışınlarından yararlanmak için geliştirilmiş olan teknolojilerin basit bir şeklidir. Toplacınızı güneşi tam olarak yansıtabilecek şekilde tutarsanız, odak noktasında sıcaklığı hissedebilir, yemeğinizi pişirebilirsiniz.

gunes-toplaci-15

Bu teknolojilerin bir kısmı Güneş enerjisini ışık ya da ısı enerjisi şeklinde direk olarak kullanırken, diğer teknolojiler Güneş enerjisinden elektrik elde etmek şeklinde kullanılmaktadır. Güneş enerjili sıcak su sistemleri, suyu ısıtmak için Güneş ışınlarından yararlanır. Bu sistemler evsel sıcak su ya da bir alanı ısıtmak için kullanılabildiği gibi çoğunlukla bir havuzu ısıtmak için kullanılır. Bu sistemler çoğunlukla bir termal Güneş paneli ile bir de depodan oluşur. Güneş enerjili su ısıtıcıları üç grupta toplanır.

  • Aktif sistemler, suyun ya da ısı transfer sıvısının çevirimi için pompa kullanırlar.
  • Pasif sistemler suyun ya da ısı transfer sıvısının devrini doğal çevirim ile sağlarlar.
  • Kütle sistemleri su tankının doğrudan Güneş ışığı ile ısınmasını amaçlarlar.

Yaygın Güneş enerjisi uygulamaları şunlardır:

  • Düzlemsel Güneş kolektörleri: Ülkemizde de çok yaygın olarak kullanılan, evlerde sıcak su elde etmede kullanılan sistemlerdir.
  • Yek-odaklı Güneş enerjisi santralleri: Bunlarda, doğrusal, çanak şeklinde ya da merkezi bir odağa yönlendirilmiş dev aynalar kullanılarak, odak noktasında çok yüksek sıcaklıkta ısı elde edilir. Genellikle elektrik üretiminde kullanılır. Ancak henüz bir yaygınlık kazanamamışlardır.
  • Vakum Tüplü Güneş Enerjisi Sistemleri: Vakum tüplü Güneş enerjisi kolektörleri: iç içe geçmiş 2 adet silindirik cam tüpün ısı yolu ile birbirine bağlanması ve bu işlem sırasında arasındaki havanın alınması ile üretilir. Dış silindirik tüpün yüzeyine düşen Güneş ışınları aradaki havasız ortamdan geçerek iç kısımdaki silindirik tüpün yüzeyinde absorbe edilmesi ile çalışır. Arada madde olmadığından dolayı sadece ışıma ile ısınan sistem suyu dış hava sıcaklığından bağımsızdır.
  • Güneş ocakları: Çanak şeklinde ya da kutu şeklinde Güneş ısısını toplayan yapılardır. Gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın kullanılır.
  • Trombe duvarı: Sandviç şeklinde cam ve hava kanalları ile paketlenmiş bir pasif Güneş enerjisi sistemidir. Güneş ışınları gün boyunca, duvarın altında ve üstünde yer alan hava geçiş boşluklarını tahrik ederek, doğal çevirim ile termal kütleyi ısıtırlar. Gece ise trombe duvarı biriktirdiği enerjiyi ışıma yolu ile yayar.
  • Geçişli hava paneli: Aktif Güneş enerjili ısıtma ve havalandırma sistemidir. Termal Güneş paneli gibi davranan, Güneş’e bakan delikli (perfore) bir duvardan oluşur. Panel, binanın havalandırma sistemine ön ısıtma uygular. Ucuz bir yöntemdir. %70’e kadar verime ulaşılabilir.

gunes-toplaci-14

Araştırmaya konu olmuş, ancak yaygınlaşamamış bazı ısıl Güneş enerjisi teknolojileri

  • Güneş Havuzları: Havuza atılan tuzların yardımı ile dip tarafta sıcaklık elde edilir. Bunlar daha çok deneysel sistemler olarak kalmışlar, bir yaygınlık gösterememişlerdir.
  • Güneş Bacaları: Bir binanın zemininde toplanan ısı, yüksek ve dar bir bacaya yönlendiğinde, bacada kurulu türbini çalıştırır. Bu da, deneysel aşamada kalmış Güneş enerjisi türlerinden biridir.
  • Su Arıtma Sistemleri: Bunlar da bir çeşit havuz sistemidir. Havuzun üstüne eğimli cam kapak yerleştirilir, buharlaşan su tuzdan arınarak bu kapakta yoğunlaşır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir