Doğa
Evde Kâğıt Yapalım
Gerekli malzemeler
Blender
Çıta Çerçeve – tül gerilmiş
Çiçek
Kâğıt – Eski kullanılmış
Leğen – 2 Adet
Meyve-Sebze kabuklar – yumuşak
Saç Kurutma Makinası
Su Isıtıcı
Sünger
Temizlik Bezi – 3 Adet
Ütü
Yaprak
Eski kâğıtları çok küçük parçalara ayırın. Leğende sıcak su içinde 20 dakika bekletin. Beklemiş kâğıtları, iyice yumuşayınca süzerek sudan çıkartın. Blenderin içine 2 bardak sıcak su koyun ve yumuşamış kâğıtları blenderin içine azar azar atın. (bu işlem sırasında çiçek, yaprak, vb. diğer doğal malzemeleri de blenderin içine atın, bu maddeler kâğıdınıza renk, koku ve biçim verecektir.) Kâğıtları hamur haline gelinceye kadar blenderi (yaklaşık 1 dakika) çalıştırın. (Blender ile karıştırma işlemini suda beklemiş kâğıtlar için birkaç kez tekrarlayın.) Diğer leğeni 1 litre sıcak su ile doldurun, hamur haline gelmiş kâğıdı leğene atın, yavaşça karıştırın. Kasnağı bu karışıma batırın. Kasnağı hafif sallayarak, kâğıt hamurunun homojen halde (her tarafı aynı kalınlıkta) dağılmasını sağlayın. Kasnağı eğmeden yavaşça sudan çıkarın ve sarsmadan suyu süzülene kadar 1-2 dakika bekletin. Şimdi kasnağı kâğıt hamurunun üstte kalmasına dikkat ederek düz bir yüzeye serilmiş temizlik bezinin üzerine yerleştirin. Kâğıt hamurunun suyu süzüldükten sonra kasnağı diğer bir temizlik bezinin üzerine bir anda ters çevirin ve kâğıt hamurunu da kalan suyu sünger yardımıyla iyice emin; bu işlemden sonra elinizle tülün üzerine hafifçe bastırılarak kasnağı kâğıt hamurundan ayırın. Kâğıt hamurunun üzerine diğer kuru bezi yerleştirin. Ilık ütü ile bezi 5-10 dakika bastırarak ütüleyin; üstteki son yerleştirdiğiniz bezi kaldırın ve kurutma makinesi ile kâğıdı kurutun. Kâğıdı tekrar ütüleyin.
Artık çok güzel bir kâğıdınız oldu, hem de size özel…
Neden Geri Dönüşüm?
Kullanılıp atılan eski eşyalar, her gün evlerde toplanan çöpler ve fabrikalarda üretim sırasında açığa çıkan sanayi atıkları çağdaş toplumların önemli sorunlarından biridir. Özellikle doğada hiç bozulmadan yıllarca kalan metal cam ve plastik eşyalar çevre kirliliği yaratan etkenlerin başında gelir. Ayrıca günlük yaşantımızın ayrılmaz parçalarından biri haline gelen ve her gün düşünmeden israf ettiğimiz kâğıt da yeryüzündeki ormanların büyük bir hızla tahrip edilmesine yol açar.
Kullanılmış eşya ve ürünlerden arta kalan madden işleyerek yeniden kullanılabilir duruma getirmeyi amaçlayan ‘atık değerlendirme’ bu soruna çözüm olarak doğmuştur. Böylece hem çevre kirliliği bir ölçüde önlenmiş, hem de bu kullanılmayan maddelerle harcanan paradan ve giderek tükenen doğal kaynaklardan tasarruf edilmiş olur.
Atıkların değerlendirmenin en basit yolu, bir eşyayı ya da ürünü bir kez kullanıp atmaktansa, aynı amaçla yeniden kullanıma sokmaktır. (Örneğin depozitosuz pet şişe yerine depozitolu cam şişe gibi…)
Sanayi atıklarının değerlendirilmesi de iki yoldan olur. Bir fabrikada belirli bir malın üretimi sırasında biriken atıkların işlenerek yeniden o üretim sürecinde kullanılmasına iç değerlendirme denir. Tüketiciye sunulan işlenmiş ürünlerin kullandıktan sonra yeniden fabrikalarda ham madde gibi işlenmesine ise dış değerlendirme denir. Örneğin, eski gazete kâğıtlar ya da atılan şişeler toplanıp hamur haline getirilerek yeniden kâğıt ya da cam yapımında kullanılabilir.
Ayrıca metal ve plastik atıkların değerlendirilmesi için de yöntemler kullanılır.
Bilgi için: http://www.itcturkiye.com/index.aspx?pid=1